Novinky

        • Lyžiasky kurz 2023 - Ski Lysá ​​​​​​​​​​​​​

        • Už tradične sa študenti prvého ročníka zúčastňujú lyžiarskeho kurzu. Ani tento školský rok nebol výnimkou a žiaci prvého ročníka prežili 5 nezabudnuteľných dní na lyžiach v stredisku Ski Lysá.  ​​​​​​

        • Víťazi súťaže „Zahraj si s nami Counter-Strike: Global Offensive“

        • Koniec januára patril turnajom v Counter-Strike: Global Offensive, kde si svoje sily zmeral víťazný tím Spojenej školy Sabinov s tímami zo sabinovských základných škôl. Emócie, ktoré prevládali na turnajoch, vystriedalo očakávanie, hrdosť, uspokojenie a vďačnosť pri odovzdávaní cien najvyššie umiestneným tímom.

          Prvé štyri miesta boli ocenené diplomom, hodnotnými vecnými cenami a prezentom Spojenej školy Sabinov.  Zlatými víťazmi sa stali žiaci našej školy (tím ENTERS) a získali herný set klávesnica, myš, slúchadlá. Na druhom mieste skončili žiaci Základnej školy Komenského 13 (tím Hurtuk Peeks), ktorí boli odmenení herným setom klávesnica, myš.  Tretie miesto obsadili žiaci Základnej školy  17. novembra (tím Felda), ktorí získali herné slúchadlá. Žiaci Cirkevnej základnej školy sv. Jána Krstiteľa (tím CZŠ) sa potešili darčeku v podobne hernej podložky pod myš.  Ceny osobne odovzdal realizačný tím súťaže spolu s pánom riaditeľom.

          Viaceré výsledky štúdií naznačujú, že hranie počítačových hier zlepšuje pracovnú pamäť, kontrolu pozornosti, priestorové vnímanie a zefektívňuje koncentráciu hráčov pri prepínaní medzi rôznymi úlohami. Preto chceme pokračovať v ďalšom ročníku, na ktorý sa tešíme a do ktorého chceme zapracovať novinky (zapojenie súťažiacich aj z ôsmych ročníkov, zvýšenie počtu zápasov a „herných dní“). Tešíme sa na vás v nasledujúcich ročníkoch a prajeme vám, nech vás súťaživosť, radosť a zdravie neopúšťa.

        • Výsledky EXPERT GENIALITY SHOW

        • Do 15. ročníka súťaže sa zapojilo 11 796 žiakov zo 714 škôl z celého Slovenska. V kategórii EXPERT O12 súťažilo 1602 žiakov a v súťažnej kategórii EXPERT O34 1193 žiakov.

          Naši žiaci dosiahli dobré výsledky, František Dominik Müller z II.MEO sa umiestnil nielen v prvej štvrtine rebríčka v téme Do you speak English?, ale aj v prvej štvrtine rebríčka svojej kategórie EXPERT O12. Slavomír Polča z III.MEO sa umiestnil v prvej štvrtine rebríčka v téme Tajomstvá prírody. Ostatným účastníkom ďakujeme za účasť a držíme palce v nasledujúcom ročníku.

        • Program „Zmúdri do škôl“

        • Aj naša škola sa rozhodla zapojiť do programu „Zmúdri do škôl“. Tento program je nadstavbou k bežnému používaniu voľne dostupných video kurzov na stránke www.zmudri.sk. Vďaka účasti v tomto programe naši žiaci  I.NSD a II.NRS získali množstvo informácií, nielen v poučkách, ale mohli sa zúčastniť online konferencií, či diskusií a hlavne sa oboznámili s dobrými príkladmi z praxe.

          Každý žiak si má možnosť zmerať aj svoj posun vo svojich postojoch. Na konci programu žiaci získali diplomy o jeho absolvovaní. Škola absolvovaním programu „Zmúdri do škôl“ sa objaví na mape inovatívnych škôl.  Veríme, že získané informácie, budú pre našich žiakov prínosom v ich ďalšom profesijnom živote.

        • Tip na víkendovú sladkú maškrtu

        • Žiaci prvého ročníka odboru spoločné stravovanie pod vedením Mgr. Mačekovej počas odbornej praxe pripravovali flambované palacinky.

        • Fašiangové dobroty

        • Už viacero dní žijeme v období zvanom fašiangy.  Dnešný deň sa nazýva tučný štvrtok, je to štvrtok pred poslednou fašiangovou nedeľou. Zvykol byť začiatkom príprav na fašiangovú nedeľu, obyčajne bola v ten deň domáca zabíjačka.

          Na Spojenej škole v Sabinove  žiaci cukrárenského krúžku spolu s majsterkou Bc. Slávkou Hmeľárovou síce nepripravili pre zamestnancov a žiakov zabíjačkové špeciality, ale fašiangové dobroty v podobe fánok a čerstvých šišiek ochutených výborným džemom. 

          Niektorí z nás slovo fašiangy radia k archaizmom, iní k folklóru a tí najmladší si spomenú na meno pekného herca, dabéra a podnikateľa Mareka Fašianga. Fašiangy je obdobie od Troch kráľov po škaredú, popolcovú stredu. Obdobie, v ktorom sa ľudia mali dosýta najesť, napiť, je spojené s  maškarnými bálmi a tanečnými zábavami, ale aj dedinskými zabíjačkami. Vrcholom fašiangov v minulosti bol fašiangový utorok, keď sa po mestách a dedinách konal maškarný sprievod. Fašiangová zábava končila úderom polnoci, v niektorých miestach na Slovensku fašiangy končili pochovávaním basy.

          Popolcovou stredou začína pôstne obdobie, ktorého súčasťou je obmedzovanie jedla. Aj my si môžeme dať v tomto období mimoriadne predsavzatie, ako je zníženie množstva sladkostí, času stráveného „hladkaním“ svojho mobilu, hrania hier alebo pozerania na televízor. Tou najlepšou alternatívnou by bola zmena nášho životného štýlu na ten zdravší, tak držme si palce a urobme svoj prvý alebo ďalší krok.

        • Valentínska pošta

        • Niekoľko dní pred sviatkom sv. Valentína sme mohli využiť valentínsku poštu a milým odkazom tak vyčariť úsmev na tvári komukoľvek z našej školy.

          Už v pondelok sa prázdne lístočky  pri valentínskej krabičke rýchlo míňali, a preto organizátori (p. učiteľka Mária Mačeková spolu so žiakmi I.KTA odboru TAP)  neboli  prekvapení množstvom odkazov, ktoré  dnes 14.2.2023 doručovali.  Valentínske odkazy  vyvolávali úsmev či pobavenie na každej tvári žiaka, učiteľa, majstra alebo majsterky odbornej výchovy a ich nedočkavosť zase na našej tvári. Niektorí dostali jeden, iní sa tešili z viacerých odkazov. Dúfame, že v tento deň si každý našiel svoju „valentínku“, či už v podobe krátkeho odkazu, sladkostí či iných drobností v škole alebo doma. ... a náš cieľ sme splnili ...

          Ak by ste chceli vedieť niečo bližšie z histórie o sv. Valentínovi, ponúkame vám fakty uverejnené na webovom portáli www.vedanadosah.sk. Prajeme príjemné čítanie.

          „Ústrednou postavou svetského sviatku je svätec Valentín. V cirkevných prameňoch sa meno Valentín objavuje pri zhruba troch desiatkach svätcov, ktorí žili v období od tretieho do dvadsiateho storočia a zomreli mučeníckou smrťou. Názov sviatku bol podľa etnológa Juraja Zajonca odvodený pravdepodobne len od dvoch svätých Valentínov, ktorých si rímskokatolícka cirkev pripomína práve 14. februára.

          Prvým je kňaz Valentín Rímsky, druhý biskup Valentín z Terni. Obaja zomreli ako mučeníci v Ríme 14. februára medzi rokmi 268 a 280. Okrem rímskokatolíckej cirkvi si pamiatku pripomína aj anglikánska a evanjelická cirkev. Východné ortodoxné cirkvi zase oslavujú 6. júla pamiatku Valentína Rímskeho a 30. júla pamiatku Valentína z Terni.

          Podľa historických dokladov sa smrť Valentína Rímskeho spája s rímskym cisárom Klaudiom II., ktorý ho uväznil a neskôr dal popraviť. Príčinou rozsudku bolo vierovyznanie. Podľa legendy kňaz zázračne vyliečil slepú dievčinu, čím obrátil na kresťanskú vieru viacero Rimanov. Tento čin však cisár neschválil, a preto Valentína odsúdil na smrť.

          Valentín z Terni bol biskupom a zázračne vyliečil ťažko chorého syna rímskeho rečníka Kratóna. Uzdravený chlapec sa dal na štúdium latinčiny a gréčtiny. Čin bol natoľko pôsobivý, že sa viacerí Rimania nechali pokrstiť. Opäť sa to ale nestretlo so súhlasom Rímskej ríše, a preto biskupa popravili.

          Deň svätého Valentína zaviedol v roku 496 pápež Gelasius I. a stanovil ho na 14. februára. Valentín je patrónom včelárov, cestujúcich a turistov, mladých ľudí, zamilovaných, snúbencov a manželov, epileptikov, pričom je aj ochrancom pred touto chorobou a navyše aj šťastného manželstva. Keďže svätci mali zázračné liečebné schopnosti, Valentín Rímsky je zobrazovaný so slepou dievčinou, Valentín z Terni s epileptikom. „

        • Kariérové poradenstvo pre žiakov

        • Trendom dnešnej doby je, aby sa žiaci hneď po skončení štúdia vedeli uplatniť na trhu práce. Firma Motor-Car Prešov, autorizovaný predajca a servis  značiek Mercedes-Benz a Hyundai, má bohaté skúsenosti so vzdelávaním v duálnom systéme a zároveň pripravuje žiakov pre odbornú prax. Z toho dôvodu sme si pozvali na stretnutie zástupcu tejto firmy, ktorý žiakov oboznámil s možnosťami uplatnenia sa vo svojom odbore.

          Na prezentácii sa zúčastnili žiaci 4.MEO študijného odboru mechanik elektrotechnik a 3.KTA odboru autoopravár - mechanik. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavých informácií z praxe o pracovných podmienkach, benefitoch či finančnom ohodnotení a možnostiach kariérneho rastu.

          Veríme, že nadobudnuté informácie budú pre žiakov prínosom pri hľadaní ich budúceho povolania.

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 147153
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje