Novinky

        • "Študentská kvapka krvi"

        • 23. november 2022 patril dobrovoľníkom.

          Veľká vďaka za odvahu a humanitárny čin si zaslúžia naši žiaci zo IV. MEO (Dominik C., Marek Š.), z III. KTA (Jozef B.) a I. NSD (Martina Č.), ktorí sa zúčastnili akcie organizovanej NTS Prešov, zameranej na dobrovoľné darovanie krvi. 

        • Príbeh vzniku „Zóny pokoja a mieru“

        • Kde bolo, tam bolo, bola raz Spojená škola, SNP 16 v Sabinove... Takto sa začínajú rozprávky a takou malou rozprávkou je aj vznik oddychovej zóny pre našich žiakov a hlavne pre členov školského parlamentu, ktorí sa spolupodieľali na vytvorení tejto miestnosti v spolupráci s koordinátorkou školského parlamentu Mgr. Mariannou Hardoňovou.

          Ale poďme pekne na začiatok... Keď  sa v októbri 2021 konalo zasadnutie školského parlamentu (predtým ešte ŽŠR), členovia vyjadrili potrebu oddychovej miestnosti na škole. Začali sme uvažovať, ako by sa to dalo zrealizovať a kde by bol vhodný priestor na takú miestnosť. Proces hľadania „pravého miesta na oddych“ muselo trochu počkať na ten správny čas.

          A tak v marci 2022, keď svet prežíval veľmi ťažké chvíle, sa k nám na internát prisťahovali študenti z Ukrajiny. Keďže nám spolupatričnosť nie je cudzia a na našom internáte sa ocitli mladí ľudia, začali sme mať pocit, že im treba pomôcť.

          Ako blesk z jasného neba prišla v apríli 2022 výzva na projekt #zlepšimeto 2022. Členovia školského parlamentu na čele s koordinátorkou zorganizovali stretnutie a napísali žiadosť o projekt. Projektom chceli vytvoriť oddychovú miestnosť s názvom „Zóna pokoja a mieru“, aby sa tam mohli stretávať naši žiaci so žiakmi z Ukrajiny. Zároveň sme sa snažili zjednotiť všetkých žiakov školy aj žiakov z marginalizovaných skupín či zo znevýhodneného prostredia, aby tam všetci mohli zmysluplne tráviť voľný čas po vyučovaní, ale aj počas voľných hodín.

          S malou dušičkou sme čakali na vyhodnotenie. Keď  nám došiel potvrdzujúci e-mail, že projekt je schválený, boli sme veľmi potešení. No zároveň sme cítili aj zodpovednosť voči všetkým žiakom školy.

          Žiaci odboru drevospracujúca výroba na čele s majstrami odborného výcviku p.Bednár a p. Sabatula sa v mesiaci jún 2022 zhostili drevárskej práce. Zaobstarali si palety a svojpomocne začali na nich pracovať. Brúsili a lakovali ich, aby konečný výsledok stál zato. Vzniklo tak paletové sedenie, ktoré môžete nájsť v našej Zóne pokoja a mieru. Aby sa tu mladí ľudia cítili dobre, rozhodli sme sa zakúpiť aj hrací stôl s viacerými spoločenskými hrami, no najväčší úspech má tzv. kalčeto – stolný futbal.

          Keďže máme aj umelecké cítenie, rozhodli sme sa bielu farbu stien vymeniť. Na stene vyrástla maľba, ktorá pôsobí relaxačne a upokojujúco. Zároveň tvorí aj dobrú kulisu pre našich žiakov pri natáčaní aj TikTok videí či iných príspevkov, ktoré sú tak obľúbené.  Za umelecký výkon ďakujeme šikovnej mladej umelkyni Milene Tarasovičovej, ktorá takto formou dobrovoľníctva priložila ruku k dielu, za čo jej patrí naša veľká vďaka.

          Čo nám ešte pribudlo v našej oddychovej miestnosti? Je to sedací vak, taburetky a koberec. Tieto veci nám poskytla darom naša škola, za čo veľmi pekne ďakujeme. Zároveň ďakujeme aj za vytvorenie knižnej búdky, ktorá má tiež svoje miesto v „Zóne pokoja a mieru“ a bude slúžiť žiakom ako zdroj vzdelávania sa v rámci voľného času a na podporu čitateľskej gramotnosti. Za grafické a umelecké skrášlenie knižnej búdky chceme poďakovať nášmu šikovnému pánovi majstrovi Ing. Slavomírovi Perdíkovi. Za vytvorenie búdky ďakujeme našim žiakom a majstrom, ktorí pôsobia v drevárskom odbore.

          Všetko raz začína a musí aj skončiť, koniec nášho projektu je ale začiatkom života oddychovej miestnosti, ktorá bude oficiálne otvorená dňa 1. 12. 2022, kedy sa uskutoční aj Deň otvorených dverí na našej škole. Veríme, že sa tam všetci žiaci budú cítiť príjemne.

          Tento projekt nás veľa naučil o plánovaní, o tvorbe rozpočtu a jeho dodržaní a zároveň o pružnej reakcii na nečakané situácie. Všetko sa nám podarilo úspešne zvládnuť, aj keď to trvalo od mája 2022 do polovice mesiaca november 2022.

          Ešte raz vďaka všetkým aktívnym kolegyniam a kolegom, ktorí sa spolupodieľali na vytvorení tejto miestnosti s vedeniu Spojenej školy, Rade mládeže Prešovského kraja a Úradu Prešovského samosprávneho kraja, ktorí tento projekt podporili. Veríme, že sa nám opäť podarí niečo zaujímavé na škole vytvoriť, aby sme sa tu všetci cítili ako doma.

          #zlepšimeto #rmpk #psk

        • Riaditeľské voľno - informácia

        • Riaditeľ Spojenej školy v Sabinove, SNP 16, 083 01 Sabinov, podľa § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách informuje Úrad Prešovského samosprávneho kraja, Odbor školstva, Námestie mieru 2, 080 01 Prešov v súlade s § 150ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy na deň 18.11.2022 z prevádzkových dôvodov.

          V školskom roku 2022/2023 ide v poradí o prvý deň riaditeľského voľna.

          V Sabinove dňa 15.11.2022                                                    

          Ing. Miloš Ondrejkovič

           riaditeľ školy

        • CS GO!

        • V čase pandémie Covid-19, ktorá postihla všetky stránky nášho života a úplne pozastavila klasický šport, sa upriamila pozornosť na elektronický šport, pretože ten bolo možné vykonávať aj z pohodlia našich domovov. Elektronický šport sa stal jednou z tém športových novín a začali ho uznávať aj  najväčší skeptici v zmysle, to nie je iba neželané hranie počítačových hier. Najväčším paradoxom je, že e-šport zviditeľnili práve samotní športovci (Neymar Jr, piloti F1,...).​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​

          Hra Counter-Strike Global Offensive píše už dlhú históriu, bola vydaná v roku 2012 a odvtedy si získala veľa oddaných fanúšikov po celom svete a naštartovala veľké množstvo profesionálnych e-športových kariér.
          Zažiariť pred spolužiakmi, kamošmi či pred celým Slovenskom môžu v dnešný deň 15.11.2022 tímy z našej školy. Štartuje totiž školské kolo súťaže v elektronických športoch v hre  Counter-Strike Global Offensive. V obľúbenej „strieľačke“ si zahrá 10 tímov z tried I.MEO, I.NSD, II.MEO, III.MEO a IV.MEO o sladké a zážitkové ceny.
          Čaká nás veľa zaujímavých zápasov, kde máš šancu sledovať vychytané skills súťažiacich. Uži si spolu s nami atmosféru e-športového eventu a drž palce svojim spolužiakom, kamarátom z tímov: GENCA, Páchatelia, ENTERS, NPCS, Pekní chlapci, Omegadragons, CS GO, Víťazi, The Gunners, Outsiders. Livestream  alebo   záznamy z hier si môžeš pozrieť tu (na školskej youtubovej stránke).

          Výsledky: 

          1. miesto: ENTERS   (II.MEO)

          2. miesto: CS GO      (III.MEO)

          3. miesto: Outsiders  (IV.MEO)

        • Biznis fórum

        • Oblasť podnikania je dynamicky sa meniaca sféra, kto chce uspieť v podnikaní musí vedieť využiť svoj potenciál, mať správny nápad, poriadnu dávku odvahy a v neposlednom rade platí opäť staré známe porekadlo „byť v správnom čase, na správnom mieste“.

          Aj preto sa dňa 11.11.2022 Mgr. Marianna Hardoňová a žiačky učebného odboru technicko – administratívny pracovník Simona Giňová a Ingrida Dudová z II.KTA, zúčastnili vzdelávacieho  podujatia s názvom „Biznis fórum“, ktorý sa konal v Prešove.

          Toto podujatie bolo určené pre mladých ľudí s nápadom na podnikanie, ale aj pre tých ešte nápad hľadajúcich. Na tomto stretnutí žiaci získali návod a inšpiráciu, ako by mohli  rozbehnúť inovatívny nápad s minimálnym štartovacím kapitálom.

          Program biznis fóra bol veľmi zaujímavý. Hneď v prvej časti sa žiaci zúčastnili workshopu č. 1 a to Biznis zmenárne –premieňali K.O. nápady na O.K nápady na základe prípadových štúdií. Naučili sa, ako posúdiť kvalitu nápadu.

          Na workshope č. 2 sa oboznámili s analýzou konkurencie  - žiaci sa naučili ako zrealizovať prieskum konkurencie a odlíšiť svoj nápad nielen na slovenskom trhu.

          Posledný workshop č. 3 bol zameraný na zákaznícky prieskum – a to oboznámenie sa s jednoduchým návodom ako opísať nápad a „opinpongovať“ nápad so zákazníkmi.

          Súčasťou Biznis fóra bolo aj predstavenie  inkubačného programu „rozbiehátora“ a vzájomny networking prítomných nápadov. Podstatou „rozbiehátora“ je, aby si žiaci vytvorili biznis model, prototyp svojho produktu, či služby, alebo predajný web.

           Aj prostredníctvom tohto projektu, mohli žiaci nahliadnuť do zákulisia rozbiehania nápadov svojich rovesníkov a mohli zistiť, že podnikať sa dá aj popri škole s minimálnym štartovacím kapitálom.

          Partnerom projektu bol aj Úrad Prešovského samosprávneho kraja. Podujatím účastníkov previedol Juraj Kováč, ktorý je zakladateľom podnikateľskej prípravky Rozbehni sa!, je autorom vzdelávacích modulov, ktoré pomáhajú študentom rozbehnúť ich biznis.

          Tešíme sa na ďalšie podujatia, ktoré budú pokračovaním tohto Biznis fóra.

        • 13. november – Medzinárodný deň nevidiacich

        • 13. november patrí Medzinárodnému dňu nevidiacich. Organizácie zamerané na pomoc nevidiacim a slabozrakým si v tento deň pripomínajú priekopníka systematického vzdelávania nevidiacich Valentina Haüya. Na Slovensku jeho posolstvo svojou prácou nasleduje aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

          Kto bol Valentin Haüy?
          Valentin Haüy sa narodil 13. novembra 1745 do rodiny tkáča, ktorý bol zároveň zvonárom v miestnom premonštrátskom kláštore. Zásluhou tunajších mníchov získal kvalitné vzdelanie. Bol mimoriadne jazykovo zdatný, ovládal až desať jazykov. V roku 1783 získal titul „prekladateľ kráľa“ Ľudovíta XVI. V roku 1786 bol kráľovským tlmočníkom pre admiralitu a radnicu. Bol tiež členom pisárskeho úradu.
          Pokojný život dvorného prekladateľa narušil šokujúci zážitok. Na Námestí svornosti v Paríži bol svedkom zosmiešňovania a dehonestovania skupiny nevidiacich počas pouličnej slávnosti. Už vtedy sa rozhodol založiť školu pre nevidiacich. Prvým Haüyovým žiakom sa stal mladý nevidiaci žobrák. Vytvoril preňho abecedu reliéfnych písmen a úspešne ho učil čítať. V septembri 1784 o svojich skúsenostiach zverejnil článok a následne získal podporu francúzskej akadémie vied.
          Už o rok neskôr založil Ústav pre mladých slepcov. Jeho poslaním bolo vzdelávať nevidiacich študentov a učiť ich manuálnym zručnostiam zameraných na pradiarenstvo a kníhtlač. Počas francúzskej revolúcie bol ústav, vtedy už označovaný ako Kráľovský ústav pre nevidiace deti, prevzatý do správy štátu a 28. septembra 1791 sa stal Národným inštitútom pre nevidiacich robotníkov.
          Valentin Haüy žil naďalej aktívnym životom. Činným bol aj za hranicami svojho rodného Francúzska. Na pozvanie ruského cára Alexandra I. sa v septembri 1806 presťahoval do Petrohradu, aby pomohol so založením školy pre nevidiacich. No ešte cestou tam založil Ústav pre nevidiacich v Berlíne.
          Medzinárodný deň nevidiacich, ktorý sa oslavuje  na výročie narodenia tohto výnimočného muža, si pripomínajú nevidiaci celého sveta už od roku 1946.

          11. 11. 2022 Občianske združenie ÚNSS, krajské stredisko Prešov, pripravilo pre žiakov našej školy osvetovú aktivitu, praktický workshop, zameraný na oblasť komunikácie so zrakovo postihnutým človekom. Dozvedeli sa o rôznych očných ochoreniach, ako so ZP človekom komunikovať, ako mu poskytnúť pomoc a tiež si sami mohli odskúšať pomocou simulačných okuliarov, aké to je pohybovať sa po priestore a prekonávať prekážky bez pomoci zraku. 
          Dôkazom toho, že s ÚNSS každý rok spolupracujeme, svedčí o tom ďakovný list v našej fotogalérii.

        • „ Zvyšovanie právneho vedomia - kriminalita detí a záškoláctvo"

        • V mesiaci november 2022 sa uskutočnila aj prednáška na tému „ Zvyšovanie právneho vedomia - kriminalita detí a záškoláctvo" Výchovná poradkyňa Ing. Klára Mišková si pozvala kpt. Mgr. Zuzanu Dudovú, JUDr.  z Okresného riaditeľstva policajného zboru v Prešove, aby pripravila prednášku pre našich žiakov. Prednášok sa zúčastnili žiaci všetkých učebných odborov.

        • Škodlivý vplyv energetických nápojov a ďalšie novodobé závislosti mladých ľudí

        • V mesiaci november 2022 sa uskutočnili prednášky na tému „Novodobé závislosti a škodlivý  vplyv energetických nápojov na zdravie mladých ľudí“.

          Koordinátorka drogovej prevencie Mgr. Marianna Hardoňová si pozvala PhDr. Janu Kolpákovú z CPPPaP v Sabinove, aby pripravila prednášku pre našich žiakov. Prednášok sa zúčastnili žiaci učebných a študijných odborov z tried I.KTA, II.KTA, I.MEO a II.MEO.  

          Cieľom prednášky bolo oboznámiť našich žiakov o škodlivosti pitia energetických nápojov a o novodobých závislostiach, ktoré sú medzi mladými ľuďmi známe. Ale  vôbec si neuvedomujú, aké môžu mať nežiadúce účinky na ich zdravie.  Prevencia v tejto oblasti je viac ako žiadúca, preto v týchto aktivitách budeme pokračovať aj naďalej a pôsobiť preventívne na našich žiakov, aj cez konanie rôznych workshopov, či iných aktivít.

          Veríme, že žiaci po tejto prednáške pochopili všetky nežiadúce účinky týchto závislosti a budú sa im vo vyhýbať, prípadne budú príkladom pre svojich kamarátov a spolužiakov, či najbližšie okolie.

        • iBobor

        • V dňoch 7. – 11. novembra 2022 prebieha na Slovensku  16. ročník súťaže iBobor, ktorú založila v roku 2004 prof. Dr. Valentina Dagienė v Litve. Jej symbolom sa stal usilovný a inteligentný bobor (Bebras –názov na medzinárodných podujatiach). Do tejto súťaže sa  zapojilo 69 študentov  z odboru mechanik elektrotechnik  a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby z tried I.MEO, II.MEO a III.MEO.

          iBobor nie je súťaž  pre najväčších počítačových nadšencov a hráčov, ale pre každého žiaka, ktorý rád používa počítač, premýšľa a chce si zmerať svoje sily v oblasti logického myslenia a práce s digitálnymi technológiami. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem nielen žiakov,  ale aj učiteľov a rodičov o informatiku, informatickú výchovu či digitálne technológie.

          V každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú, aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. Organizátorom na Slovensku je Katedra didaktiky matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Funkčnosť v prostredí EduPage zabezpečil jeden zo štyroch ich ďalších partnerov  firma aSc Applied Software Consultants, s. r. o..

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 149540
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje