Novinky

        • Európska noc výskumníkov

        • Európska noc výskumníkov je jedinečný festival vedy, ktorého cieľom je šíriť vedecké poznatky a objavy. Šetrenie, ochrana, čistenie vody a umelá inteligencia boli témy 17. ročníka, na ktorom sme sa  zúčastnili spolu so žiakmi II.MEO a III.MEO odboru mechanik elektrotechnik a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby.  Tradične sa uskutočnil v posledný septembrový piatok 29. 9. 2023 nielen v Košiciach, ktoré sme navštívili aj my, ale aj v iných mestách Slovenska a to v Bratislave,  Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a ďalších sprievodných lokalitách.

          Celodenný program mal v ponuke 63 vedeckých stánkov, v ktorých si návštevníci mohli vypočuť vedecké prezentácie, diskusie a interakcie s vedcami a inovátormi. Nechýbal zaujímavý program na pódiu, ako aj ďalšie sprievodné podujatia.  Európska noc výskumníkov dáva priestor na získanie nielen nových poznatkov, ale aj zábavných zážitkov. Tešíme sa na stretnutie opäť o rok!

        • Európsky deň jazykov

        • 26. septembra 2023 sme si už tradične pripomenuli Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti pod heslom: Povedzte ÁNO jazykom!

          Učiteľky slovenského a anglického jazyka pripravili pre žiakov jazykový kvíz zameraný na všeobecné vedomosti o európskych jazykoch a ich pôvode, ktorý vypracovali triedy I.MEO, III.MEO, IV.MEO, II.NSD a II.KTA. Po vyhodnotení kvízu nasledoval medzi žiakmi s rovnakým počtom bodov rozstrel v určovaní jazykov podľa počutia. Súčasťou aktivít bola aj anketa, aký jazyk by sa žiaci chceli v budúcnosti naučiť. Do prvej trojice sa dostal španielsky, anglický a ruský jazyk. Mnohí si vybrali nemecký, francúzsky a prekvapivo aj japonský jazyk.

          V celkovom hodnotení Európskeho dňa jazykov bola najúspešnejšia I.MEO, keďže žiaci tejto triedy obsadili všetky víťazné priečky: 1. miesto - Samuel B., 2. miesto - Daniel H., 3. miesto – Emil H.. Víťazom blahoželáme a tešíme sa, že sme všetci povedali ÁNO jazykom!

        • Biely deň

        • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka (27. september) kolektív zdravej výživy p. učiteľka Skladaná a p. učiteľka Mačeková spolu s III.MEO pripravili  pre všetkých žiakov a zamestnancov školy ochutnávku mlieka a mliečnych výrobkov. Jej cieľom bolo podporiť zdravé stravovacie návyky a  upozorniť na význam a pozitíva konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.

          Pre žiakov, ale i zamestnancov školy sme pripravili výzvu: Poďme osláviť Svetový deň mlieka v školách oblečení v bielom. Potešilo nás, že prevládajúcou farbou na chodbách a v triedach bola naozaj biela.

          Okrem ochutnávky kravského plnotučného, polotučného, acidofilného a kefírového mlieka sme ponúkali aj kozie mlieko a ovčiu žinčicu. Nezabudli sme ani na tých, ktorí majú alergiu alebo intoleranciu na bielkovinu  kravského mlieka a ponúkali sme variant bezlaktózového mlieka a náhrady - sójové, kokosové, mandľové a ovsené nápoje.

          V rámci sprievodných podujatí sme degustátorom bieleho nápoja premietali dokumentárny film Aká je pravda o mlieku?, vďaka ktorému  sa mohli dozvedieť, či kravy trpia kvôli mlieku a či sa ku konzumentom  dostane nezávadné mlieko. Získali informácie o výrobnom procese v mliekarni, či sú mliečne výrobky kokteilom s rôznymi prídavnými látkami, aké sú zdravotné účinky mlieka a aké mlieko máme piť. Uvedieme ešte malú perličku: niektoré z týchto videoukážok boli natočené v mliekarni v Sabinove.

          Súčasťou Bieleho dňa bola anketa pre žiakov, ktorú  pripravila p. učiteľka Mačeková. Zaujímavé boli výsledky, ktoré vám teraz prezradíme. Ankety sa zúčastnilo 115 respondentov, 53 žiakov bolo zo študijných odborov a 62 z učebných a nadstavbových odborov.

          Potešiteľné  je, že až 90% respondentov v skupine študijných odborov pije mlieko, z toho 13% denne a 47% niekoľkokrát za týždeň. Jogurt, mlieko, syr a maslo sú najobľúbenejšie mliečne výrobky konzumované u 26% respondentov denne a u 34% niekoľkokrát za týždeň.

          V skupine žiakov z učebných a nadstavbových odborov konzumuje mlieko len 77% opýtaných, z toho 21% denne, ale až 37 % pije mlieko zriedka alebo nikdy. Ako najobľúbenejšie mliečne výrobky označili mlieko, jogurt, kakao a acidofilné mlieko, ktoré denne je a pije 16 % respondentov, ale až 60% konzumuje mliečne výrobky zriedka alebo nikdy.

          V detstve vnímame konzumáciu mlieka ako nevyhnutnú, nemali by sme sa jej však vzdávať, ani keď vyrastieme. Jedným z benefitov mlieka je množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie nášho organizmu.

          Mlieku zdar!

           

        • Digitálny žiak - registrácia končí 30.9.2023

        • V sobotu je posledný deň na registráciu žiakov do projektu Digitálny žiak.

          Platí to pre žiakov z cieľových skupín "hmotná núdza", "ŠVVP z dôvodu vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí" a pre "rodiny s menej ako 60% mediánu príjmu", vrátane žiakov, ktorí nastúpili v tomto školskom roku.

          Viac informácii a registráciu nájdete na https://digitalnyziak.sk/

          Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak - aktuálni žiaci prvého ročníka stredných škôl, primáni a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024 sa môžu registrovať tiež len do 30.9.2023!

          Viac informácii a registráciu nájdete na https://digitalnyziak.sk/

        • Biela pastelka 2023

        • Len si to predstav... Aké to je, veci si len predstavovať. Pre nevidiacich a slabozrakých je to
          každodenná súčasť života.
          Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje od r. 2002 Únia nevidiacich a slabozrakých
          Slovenska. Naša škola 22. septembra 2023 bola jej súčasťou.
          Pri zbierke pomáhali žiaci z III. MEO Alexander P. a Sebastián T., z I. MEO Lívia H. a Matej
          Dž., za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          Ostatní, ktorí ste do krabičiek prispeli, aj vďaka Vám môžeme ľuďom so zrakovým
          postihnutím pomôcť bezplatne viac ako 3 000 klientom po celom Slovensku.
          Ambasádormi Bielej pastelky sú: obľúbená moderátorka Adela Vinczeová, úspešný komik
          a influencer Fero Joke a herec SND Róbert Roth.

        • 1. účelové cvičenie žiakov 1. ročníka

        • Účelové cvičenie bolo organizované aj tento rok v 1. ročníku študijných a učebných odborov. Cvičenie bolo zamerané na zdravotnícku prípravu, enviromentálnu výchovu a pobyt v prírode.

        • Simulované študentské parlamentné voľby 2023

        • Nedávne voľby ukázali nespokojnosť mladých s tým, čo sa deje a v médiách sa otvorila  aj otázka budúcnosti Slovenska, pretože tú budú tvoriť práve dnešní stredoškoláci. Simulované študentské parlamentné voľby dávajú mladým priestor vyjadriť svoj názor. Podporujú dialóg o politickom dianí na Slovensku a uvádzajú poučky o demokracii z učebníc občianskej náuky do praxe.

          Prispievajú tiež k prebúdzaniu záujmu mládeže o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska. Mladí ľudia potrebujú vedieť, že na ich názore záleží, a že svoju budúcnosť  môžu mať vo svojich rukách. Aj to môže byť konečným efektom volieb „nanačisto“.  Takéto simulované študentské parlamentné voľby 2023 – si vyskúšali naši žiaci dňa 22.9.2023.  

          Študenti získali praktickú skúsenosť s voľbami, dozvedeli sa, ako fungujú a ako aj ich hlas môže zmeniť dianie na Slovensku. Tieto voľby sú organizované tímom Študentské voľby, kde sú aktívne študentky a študenti z celého Slovenska.

          Simulované študentské voľby je projekt, ktorý je otvorený spolupráci pre každého mladého človeka s víziou slobodnej, kultúrnej a demokratickej spoločnosti, ktorú aktívne vytvárajú aj mladí ľudia, preto sme veľmi radi, že sme sa mohli na tejto udalosti spolupodieľať

        • SlovakiaTech Forum - Expo 2023

        • Tohtoročný slogan najväčšej inovačnej a technologickej konferencie a veľtrhu na Slovensku znie „Revolúcia umelej inteligencie je tu“. Umelá inteligencia, zelené technológie a kybernetická bezpečnosť sú základné témy už 5. ročníka SLOVAKIATECH FORUM - EXPO 2023 v Košiciach a my sme boli opäť pri tom.

          Spolu so žiakmi III.MEO sme navštívili túto konferenciu 19.9.2023 ale aj 20.9.2023 v Košiciach a zúčastnili sa prezentácií venovaných AI  (Algoritmická tyrania – keď sa umelá inteligencia pokazí a ako ju opraviť, Využitie sily umelej inteligencie pre inžinierstvo a vedu, Umelá inteligencia a vzdelávanie, Rozhovory s umelou inteligenciou, Budúcnosť umelej inteligencie v Európe).

           

          Pozreli sme si aj výstavnú časť EXPO, kde svoje expozície už tradične prezentovala  Technická univerzita a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ako aj Slovenská technická fakulta v Bratislave a Expozícia slovenských inovatívnych a technologických firiem.

           

          V rámci sprievodných podujatí  Film fest sa premietal slovenský dokument Vo svetle noci, venovaný svetelnému znečisteniu SK. Ten je prístupný na internetovom serveri YouTube  a bude diskutovaný na hodinách fyziky a odborných premetov.

        • Medzinárodný deň čokolády

        •  

          Mliečna, horká, oriešková, s náplňami, s kúskami ovocia či s príchuťou slaného karamelu. Čokoláda dnes existuje v rôznych podobách a každý si môže prísť na svoje. Zrejme vás poteší, ak vám prezradíme, že čokoládových sviatkov je viac. Americká národná asociácia rozlišuje štyri:

          • Medzinárodný deň čokolády (13. september),
          • Deň čokolády (28. október),
          • Svetový deň čokolády (7. júl),
          • Deň čokoládových cukroviniek (28. december).

          Pokiaľ aj vám jej chuť učarovala a hľadáte akúkoľvek zámienku, aby ste si ju mohli dopriať, nezabudnite s nami dnes, 13. septembra osláviť Medzinárodný deň čokolády!

          My, II.NSD spolu s p. učiteľkou Skladanou a p. zástupcom Mišenkom,  sme túto oslavu začali návštevou Nestville Chocolate v obci Hniezdne na severe Spiša. Počas prezentácie sme sa dozvedeli veľa zaujímavých faktov z histórie, o spracovaní čokoládových bôbov, ich pražení, drvení, mletí,  ako aj o  konšovaní, temperovaní či formovaní a balení čokolády.

          Čokoláda ponúka neuveriteľne bohatú škálu vôní a chutí. Pri jej degustácii sme si vyskúšali senzorické posudzovanie čokolády, ale najviac sme sa tešili na jej chuť, aj keď určiť, či je čokoláda svieža, kvetinová, ovocná, orechová, korenistá, zemitá  či dymová, bolo naozaj veľmi ťažké, pretože čokoláda má vyše 400 identifikovateľných príchutí a aróm.

          Vyskúšali sme si aj prípravu profesionálne vyzerajúcich čokoládových tabuliek, ktoré sme mohli podľa svojej ľubovôle ochutiť rôznymi chuťovými prísadami a potešiť nimi svojich blízkych. Darujeme im tak aj kúsok zdravia, pretože je dokázané, že čokoláda znižuje krvný tlak, má povzbudzujúci vplyv na činnosť mozgu, zlepšuje pozornosť, zaháňa pocit únavy, stimuluje výkon svalov a flavonoidy pôsobia ako antioxidanty.

          A čím si ešte môžeme spestriť čokoládové dni? Napríklad netradičnou čokoládovou príchuťou (chilli, slanina...) alebo čokoládovým fondue v kruhu svojich blízkych. Prajeme príjemné a bezpečné maškrtenie – samozrejme s mierou :-).

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 141687
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje