Novinky

        • Konferencia pre školské parlamenty

        • Aj tento rok sa naša škola zúčastnila konferencie školského parlamentu, ktorá sa konala na Úrade Prešovského samosprávneho kraja v Prešove. Konferencie sa zúčastnila koordinátorka ŠP Mgr. Marianna Hardoňová, žiačka 1.MEO Lívia Havrilová a žiak 3.MEO Matej Kocurek.

          Témou konferencie boli zručnosti  - v nadväznosti na európsky rok zručností. Program konferencie pozostával z inšpiratívnych rečníkov.

          Tento rok počas konferencie opäť prebehli  aj nové voľby členov do Stredoškolského parlamentu PSK (SP PSK). SP PSK sieťuje školské parlamenty stredných škôl z celého PSK a reprezentuje žiakov stredných škôl vo vzťahu k predsedovi PSK a zastupiteľstvu PSK. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatie, ktoré bude organizovať Rada mládeže Prešovského kraja.

        • Vysielanie READYCON Slovensko 2023

        • 21.11.2023 sa žiaci III.MEO študijného odboru mechanik elektrotechnik so zameraním na informačné technológie, spotrebnú techniku a autoelektroniku zúčastnili online vysielania na témy:

          - Trendy v elektrotechnike,

          - Trendy v strojárstve,

          - Trendy v informačných technológiách,

          - Trendy v obchode a službách.

        • Svetový deň diabetu

        • 14. novembra sa narodil Frederick Grant Banting, ktorý spolu s Charlesom Bestom objavil inzulín. Tento deň je Svetovým dňom diabetu a preto pani učiteľka Mačeková v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove pripravila pre žiakov IV.MEO a II.NSD prednášku spojenú s diskusiou, na ktorej žiaci získali nové informácie o zdravom životnom štýle, prevencii, symptómoch a liečbe diabetu.

           

          Zároveň mohli využiť bezplatný skríning hladiny cukru v krvi a bol im odporúčaný ďalší postup po zistení výsledku. Ďakujeme pracovníčkam RÚVZ za  zrozumiteľné informácie o diagnóze diabetes mellitus, ktorá v priemere u neliečeného diabetika môže skrátiť život aj o 10 rokov. Samozrejme sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

        • Spomíname...

        • V mesiaci november si osobitným spôsobom spomíname na našich zosnulých. Pamiatku verných zosnulých zaviedol v roku 998 opát z Cluny, svätý Odilo, ktorý sa snažil pokresťančiť pohanskú tradíciu. Z Cluny sa slávenie rozšírilo do všetkých benediktínskych kláštorov. V Ríme sa pamiatka 2. novembra začala oslavovať v 13. storočí.

          Naši žiaci navštívili miestny cintorín v Sabinove, aby si zapálením sviece a tichou modlitbou uctili a spomenuli na všetkých našich pedagogických a nepedagogických zamestnancov a žiakov našej školy, ktorí nás už predišli do večnosti.

          Pane, daruj im večný odpočinok  a nech odpočívajú v pokoji.

        • Divadelné predstavenie Peter a Lucia

        • 10. novembra 2023 sme sa zúčastnili na divadelnom predstavení Peter a Lucia v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Na javisku sa pred nami odvíjal tragický príbeh lásky mladých ľudí, ktorá sa zrodila pod krídlami smrti v Paríži v roku 1918.

          Adaptáciu svetoznámej novely Peter a Lucia od Romaina Rollanda pripravili od scenára, réžie, kostýmov až po technické zabezpečenie pedagógovia a žiaci stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja. Úlohy hercov sa zhostili stredoškoláci, ktorí doteraz nemali žiadnu skúsenosť s divadelnými doskami. Práve preto sme dlhým potleskom ocenili ich obrovskú odvahu a podané herecké výkony.

          Vysoko oceňujeme dramatické spracovanie novely, použitie dobových snímok Paríža, mladých ľudí a vojakov zachytených priamo na fronte počas vojny. Obohacujúco pôsobila aj postava samotného spisovateľa Rollanda, ktorý sa stal sprostredkovateľom úvah o vojne, ako aj postavy Života a Smrti. Celkový umelecký zážitok zvyšovalo aj využitie francúzskych piesní  a harmoniky typickej pre Francúzsko. Emotívny dojem na nás urobila záverečná scéna, v ktorej symbolicky zvíťazila smrť nad láskou mladých ľudí za zvukov piesne Je t˙aime, čím sa zvýraznila zbytočnosť vojny a ľudských obetí.

          Po predstavení sme si vo vestibule divadla prezreli aj výstavu najlepších plagátov k tomuto predstaveniu, ktorých autormi boli žiaci umeleckých škôl.

          Podtitul predstavenia znel Mladí proti vojne! V súvislosti so 105. výročím ukončenia 1. svetovej vojny a šíriacich sa nepokojov vo svete je téma tohto predstavenia nanajvýš aktuálna a mladí tak vyslovili jednoznačné nie vojne. Ich odkaz by sme mohli vyjadriť aj citátom z diela Peter a Lucia: „Láska je celá len úsmev, celá len svetlo, celá len život.“ A smelo ho doplníme, že vojna a smrť v nej nemá miesto.

        • iBobor

        • V dňoch 6. – 10. novembra 2023 prebieha na Slovensku  17. ročník súťaže iBobor, ktorú založila v roku 2004 prof. Dr. Valentina Dagienė v Litve. Jej symbolom sa stal usilovný a inteligentný bobor (Bebras –názov na medzinárodných podujatiach). Do tejto súťaže sa  zapojilo 40 študentov  z odboru mechanik elektrotechnik  a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby  z tried I.MEO, II.MEO a III.MEO. 

          iBobor nie je súťaž  pre najväčších počítačových nadšencov a hráčov, ale pre každého žiaka, ktorý rád používa počítač, premýšľa a chce si zmerať svoje sily v oblasti logického myslenia a práce s digitálnymi technológiami. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem nielen žiakov,  ale aj učiteľov a rodičov o informatiku, informatickú výchovu či digitálne technológie.

        • Záložka do knihy spája slovenské školy

        • ​​​​​Podobne ako po minulé roky sme sa aj tentoraz zapojili do 12. ročníka celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy. Boli sme tak jednou zo 172 škôl Slovenska.

          Žiaci I.MEO, II.MEO a III.MEO vytvorili záložky pre žiakov Spojenej školy, Nerudova 13 v Hlohovci. Zadanou témou boli Hrdinovia detektívnych románov. Pri tvorbe použili rôzne techniky od kreslenia cez digitálnu tvorbu až po 3D tlač.

          Dúfame, že tieto záložky potešia rovesníkov z Hlohovca a využijú ich nielen pri čítaní detektívok.

        • Sabinovský čitateľský maratón

        • Aj tento rok sme sa 24.10.2023 zapojili do celodenného reťazového čítania, ktoré organizovala Mestská knižnica B. N. Nezabudova v Sabinove. Témou tohto ročníka bola Moja top kniha.

          Žiaci IV.MEO s p. učiteľkou Tarasovičovou čítali z knihy J. D. Salingera Kto chytá v žite.

        • Čokokrimi

        • Dnes 26. októbra sa pri príležitosti Dňa čokolády a Medzinárodného dňa školských knižníc uskutočnilo podujatie s názvom Čokokrimi v priestoroch školskej knižnice. Práve tieto dni nás motivovali, aby sme spojili príjemné s ešte príjemnejším.

          Počas dopoludnia žiaci spolu s učiteľmi a majstrami odborného výcviku čítali úryvky zo svetoznámych detektívok súčasných autorov. Potom sa žiaci mohli sami zahrať na detektívov pri riešení logických hádaniek. Museli získať a vyhodnotiť informácie o autoroch a detektívoch z tradičnej policajnej nástenky. A najviac sa zapotili pri lúštení zašifrovaného textu, ktorý v sebe ukrýval výrok Agathy Christie: „Najdôležitejší recept na dobrú detektívku je: detektív nesmie nikdy vedieť viac ako čitateľ.“

          Najlepšími detektívmi sa stali triedy II.NSD, III.MEO a I. MEO.

          Tieto príjemné chvíle sme si užívali pri ochutnávaní rôznych druhov čokolád alebo pri popíjaní horúcej čokolády uvarenej priamo v čitárni knižnice.

          Čokoláda sa tisícročia konzumovala ako nápoj, ktorý sa však vôbec nepodobal na sladkú horúcu čokoládu, akú sme pili dnes.  Nápoj pozostával z rozdrvených  kakaových bôbov, vody a kukuričnej múky a dochucoval sa vanilkou, čili aj voňavými kvetmi.

          Horúca čokoláda má svoje osobité čaro nielen pre jej dokonalú chuť, ale aj vôňu. Viacerých z vás rozohriala a priniesla  atmosféru vianočnej pohody. Na Vianoce si ešte chvíľku počkáme, ale ak si ju chcete dopriať v pohodlí svojho domova a veľmi vám chutila tá „naša“, určite vyskúšajte recept, ktorý sme použili na jej výrobu.

          Suroviny: 300ml smotana na varenie, 300 ml plnotučného mlieka,100 g horkej čokolády.

          Výrobný postup: Necháme zovrieť smotanu na varenie, vložíme do nej na kocky polámanú čokoládu, počkáme 1 minútu, miešame, necháme vrieť . Keď začne hustnúť, povaríme 1 - 2 minúty a postupne pridáme mlieko. Necháme zovrieť a podávame ozdobené škoricou alebo šľahačkou.

          V stredoveku bola horúca čokoláda považovaná za to najlepšie afrodiziakum. Dnešní lekári charakterizujú jej výživné a liečivé účinky tak, že priaznivo pôsobí na srdce, zvyšuje cirkuláciu krvi  a má antidepresívne účinky.

          Ak by sme mali jednoducho zhodnotiť dnešný deň v knižnici, povedali by sme, že sme urobili dobre nielen pre telo, ale aj pre dušu.

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 146373
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje