Novinky

        • Exkurzia - STM Košice

        • 10. októbra 2023 žiaci z I. KTA  a z III. KTA, odbor technicko-administratívny pracovník, absolvovali prehliadku STM, v sídelnej budove, v Košiciach, pod vedením Ing. A. Matiovej a Mgr. M. Mačekovej.

          Aký bol výsledok? Nové informácie, nové zážitky, celková spokojnosť a radosť z toho, že sa pripravuje ďalšia odborná exkurzia.

          Čo sa píše o STM a čo žiaci videli ...

          Profil Slovenského technického múzea sa formoval od vydania dočasného štatútu (vtedajšieho Technického múzea) v roku 1947. Verejnosti boli prvé expozície múzea sprístupnené o rok neskôr. V roku 1983 bolo múzeum premenované na Slovenské technické múzeum.
          Slovenské technické múzeum  poskytuje ucelený pohľad do histórie a tradícií vedy a techniky. Dokumentuje podiel Slovenska a jeho osobností na rozvoji svetovej vedy a techniky.

          V rozsiahlom zbierkovom fonde majú svoje zastúpenie baníctvo, baníctvo-solivarníctvo, hutníctvo, kováčstvo, hodinárstvo, strojárstvo, energetika, textilné stroje, elektrotechnika, geodézia a kartografia, fotografická a kinematografická technika, priemyselný dizajn, kancelárske stroje, polygrafia, doprava - cestná, železničná a lodná, letectvo a letecká technika, stavebníctvo a zdravotnícka technika. Prírodovedné odbory reprezentujú zbierky historickej prístrojovej techniky z fyziky, chémie a astronómie.

          Múzeum do dnešného dňa zhromaždilo viac ako 36306 kusov zbierkových predmetov, pričom mnohé z nich predstavujú nenahraditeľnú kultúrnu hodnotu. Množstvo originálnych exponátov je prezentovaných v expozíciách a vystavených súboroch zbierok. STM spravuje nehnuteľné technické pamiatky, Solivar v Prešove, vysokú pec Karol vo Vlachove, hámor v Medzeve.

          Bohatý zbierkový fond STM verejnosti sprístupňuje vo viacerých pobočkách.

          Sídelná budova Slovenského technického múzea patrí medzi architektonické dominanty severnej časti pamiatkovej rezervácie mesta Košíc. Stojí na mieste štyroch gotických meštianskych domov z 13. storočia. Od r. 1654 bol tento dom tradičným sídlom najvyšších uhorských vojenských hodnostárov pri ich pobyte v Košiciach, odvtedy sa komplexu vžil názov Dom hornouhorského kapitanátu alebo Rákociho palác.

        • Exkurzia vo firme Motor-Car Prešov

        • „Zblíženie teórie s praxou prináša tie najpriaznivejšie výsledky.“ Tento výrok vyslovil už dávno jeden ruský matematik a je pravdivý aj v dnešnej dobe. Dokonca si čoraz viac uvedomujeme, že je to naozaj tak. Škola má pripravovať žiakov pre ich budúce povolanie, preto sme sa rozhodli zrealizovať exkurziu vo firme Motor-Car, s. r. o. v Prešove pre žiakov 4.MEO - odbor mechanik elektrotechnik a pre 2.NSD - odbor dopravná prevádzka. Exkurzie sa zúčastnil aj pedagogický dozor, a to učitelia Ing. Molčan a Mgr. Hardoňová

          Možnosť odviezť sa štýlovo do firmy Motor-Car v Prešove priamo ich firemným autom Mercedes-Benz nemá každý. No nám sa takto začala naša exkurzia, ktorá sa konala 5.10.2023. Celý čas nás sprevádzal pán František Badžan, ktorý žiakom predstavil areál firmy a všetky pracoviská. Začali sme na oddelení predaja vozidiel, kde sa nám naskytol nádherný pohľad na ešte krajšie a štýlové autá, ktoré majú riadny počet koní pod kapotou. Potom exkurzia pokračovala v servise, kde sme mohli nahliadnuť priamo do zákulisia opráv vozidiel. Keďže firma Motor-Car je aj výhradným dovozcom značky Hyundai na Slovensku, tak sme navštívili ich showroom. Žiaci a učitelia si mohli pozrieť aj sklad pneumatík zákazníkov a mohli nahliadnuť aj do lakovne. Pán František Badžan žiakom odpovedal na všetky ich otázky a zároveň im ponúkol možnosť môcť sa stať po ukončení štúdia zamestnancom firmy Motor-Car Prešov.

          Pred odchodom sme prijali pozvanie a občerstvili sme sa vo firemnej Mercedes restaurant. Exkurziu sme ukončili zase štýlovo, teda odvozom priamo do školy. Každý z účastníkov exkurzie bol obdarovaný aj šiltovkou so znakom značky Mercedes-Benz a štýlovým perom.

          Veríme, že aj táto skutočnosť sa našim žiakom pripomenie, keď si budú hľadať svoje uplatnenie po ukončení štúdia. Ešte raz ďakujeme za možnosť absolvovať túto exkurziu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Exkurzia – ekumenické stretnutie v pútnickom centre Ľutina

        • 4.10.2023 – Pri príležitosti Mariánskeho mesiaca október sme uskutočnili odbornú exkurziu na pútnické miesto Baziliky minor v Ľutine. Exkurzie sa zúčastnili žiaci tried I.MEO a I.STT. Súčasťou exkurzie bola veľmi zaujímavá prednáška a prezentácia riaditeľa Mgr. Jaroslava Kačmára o pútnickom centre.

          Vyvrcholením exkurzie bol Mariánsky futbalový zápas medzi zúčastnenými triedami. Víťazom sa stala trieda I.STT, ktorej srdečne blahoželáme. Na záver bolo pre žiakov pripravené agapé, na ktorom sme sa pomodlili a poďakovali našej nebeskej matke Panne Márii za krásne duchovné, ale aj športové dopoludnie a zároveň sme ju poprosili o milosti pre nás a samozrejme aj pre celú našu školu.

        • Exkurzia MILK-AGRO, s. r. o., Sabinov

        • 29. 09. 2023 - Pokračovaním školskej akcie, ktorá bola zameraná na Svetový deň mlieka, bola aj exkurzia žiakov z III. KTA – TAP, II. KTA – KU a II. NSD – SS v spoločnosti MILK-AGRO, spol. s r. o., závod Sabinov. Témou exkurzie boli odberateľsko-dodávateľské vzťahy firmy a technológia výroby mliečnych produktov. Čítajte ďalej a dozviete sa o spoločnosti viac.

          Spoločnosť MILK - AGRO, spol. s r. o. pôsobí v metropole šarišského regiónu Slovenska, v meste Prešov. Firma začala svoju činnosť na pôde Prešovských mliekarní v decembri roku 1991. Pôvodné výrobné zameranie mliekarní však výrazne obohatila zmodernizovaním a skvalitnením technológie spracovania mlieka.

          Spoločnosť MILK–AGRO, spol. s r. o. je producentom širokého sortimentu mliečnych výrobkov vyrábaných pod značkou SABI. Značka SABI to je tradičná chuť, zdravie a výživa v jednom balení.

          Dôkazom vysokej kvality SABI výrobkov je rad ich ocenení a čo je najdôležitejšie, získaný kredit medzi spotrebiteľmi vďaka ich vynikajúcej chuti a naturálnemu charakteru.

          V oblasti mliekarenskej výroby, predovšetkým vo výrobe kyslomliečnych výrobkov, špeciálne jogurtov, vo výrobe tvarohu a smotán, sa firma vyprofilovala na významného slovenského producenta. V poslednom období svoju činnosť dynamicky rozširuje o produkciu čerstvých a zrejúcich syrov. Ďalším vývozným artiklom je výrobok VOLOVEC. Je to syr Tylžského typu a švajčiarskeho pôvodu. Spoločnosť je jediným výrobcom tohto typu syra na Slovensku, a získaním registrovanej obchodnej značky - R. Neoddeliteľnou súčasťou výrobnej činnosti, sústredenej vo výrobnom závode v Sabinove, je spracovanie mlieka na sušené mliečne výrobky a výroba masla.

          Svoju činnosť začínala vo východnej časti Slovenska, no postupne rozšírila svoje pôsobenie na celé Slovensko   i za jeho hranice.

          V rámci veľkoobchodnej činnosti sú obchodným partnerom k dispozícii tri veľkosklady s potravinárskym tovarom v centrále firmy v Prešove, v pobočkách Sabinov a Košice. Popularitu si získal predaj širokého sortimentu výrobkov formou Cash and Carry predajní. Na domácom trhu sa spoločnosť MILK - AGRO, spol. s r. o. vyprofilovala stabilnou sieťou maloobchodných predajní. V rámci maloobchodu prešla úspešným vývojom od prvej predajne otvorenej v roku 1992, až po súčasných viac ako 180 maloobchodných predajní nachádzajúcich sa v mestách a obciach celého Slovenska.

          Od 01. 10. 2023 je spustený 21. ročník súťaže RECYKLUJ A VYHRAJ.

        • Európska noc výskumníkov

        • Európska noc výskumníkov je jedinečný festival vedy, ktorého cieľom je šíriť vedecké poznatky a objavy. Šetrenie, ochrana, čistenie vody a umelá inteligencia boli témy 17. ročníka, na ktorom sme sa  zúčastnili spolu so žiakmi II.MEO a III.MEO odboru mechanik elektrotechnik a operátor drevárskej a nábytkárskej výroby.  Tradične sa uskutočnil v posledný septembrový piatok 29. 9. 2023 nielen v Košiciach, ktoré sme navštívili aj my, ale aj v iných mestách Slovenska a to v Bratislave,  Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a ďalších sprievodných lokalitách.

          Celodenný program mal v ponuke 63 vedeckých stánkov, v ktorých si návštevníci mohli vypočuť vedecké prezentácie, diskusie a interakcie s vedcami a inovátormi. Nechýbal zaujímavý program na pódiu, ako aj ďalšie sprievodné podujatia.  Európska noc výskumníkov dáva priestor na získanie nielen nových poznatkov, ale aj zábavných zážitkov. Tešíme sa na stretnutie opäť o rok!

        • Európsky deň jazykov

        • 26. septembra 2023 sme si už tradične pripomenuli Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti pod heslom: Povedzte ÁNO jazykom!

          Učiteľky slovenského a anglického jazyka pripravili pre žiakov jazykový kvíz zameraný na všeobecné vedomosti o európskych jazykoch a ich pôvode, ktorý vypracovali triedy I.MEO, III.MEO, IV.MEO, II.NSD a II.KTA. Po vyhodnotení kvízu nasledoval medzi žiakmi s rovnakým počtom bodov rozstrel v určovaní jazykov podľa počutia. Súčasťou aktivít bola aj anketa, aký jazyk by sa žiaci chceli v budúcnosti naučiť. Do prvej trojice sa dostal španielsky, anglický a ruský jazyk. Mnohí si vybrali nemecký, francúzsky a prekvapivo aj japonský jazyk.

          V celkovom hodnotení Európskeho dňa jazykov bola najúspešnejšia I.MEO, keďže žiaci tejto triedy obsadili všetky víťazné priečky: 1. miesto - Samuel B., 2. miesto - Daniel H., 3. miesto – Emil H.. Víťazom blahoželáme a tešíme sa, že sme všetci povedali ÁNO jazykom!

        • Biely deň

        • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka (27. september) kolektív zdravej výživy p. učiteľka Skladaná a p. učiteľka Mačeková spolu s III.MEO pripravili  pre všetkých žiakov a zamestnancov školy ochutnávku mlieka a mliečnych výrobkov. Jej cieľom bolo podporiť zdravé stravovacie návyky a  upozorniť na význam a pozitíva konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.

          Pre žiakov, ale i zamestnancov školy sme pripravili výzvu: Poďme osláviť Svetový deň mlieka v školách oblečení v bielom. Potešilo nás, že prevládajúcou farbou na chodbách a v triedach bola naozaj biela.

          Okrem ochutnávky kravského plnotučného, polotučného, acidofilného a kefírového mlieka sme ponúkali aj kozie mlieko a ovčiu žinčicu. Nezabudli sme ani na tých, ktorí majú alergiu alebo intoleranciu na bielkovinu  kravského mlieka a ponúkali sme variant bezlaktózového mlieka a náhrady - sójové, kokosové, mandľové a ovsené nápoje.

          V rámci sprievodných podujatí sme degustátorom bieleho nápoja premietali dokumentárny film Aká je pravda o mlieku?, vďaka ktorému  sa mohli dozvedieť, či kravy trpia kvôli mlieku a či sa ku konzumentom  dostane nezávadné mlieko. Získali informácie o výrobnom procese v mliekarni, či sú mliečne výrobky kokteilom s rôznymi prídavnými látkami, aké sú zdravotné účinky mlieka a aké mlieko máme piť. Uvedieme ešte malú perličku: niektoré z týchto videoukážok boli natočené v mliekarni v Sabinove.

          Súčasťou Bieleho dňa bola anketa pre žiakov, ktorú  pripravila p. učiteľka Mačeková. Zaujímavé boli výsledky, ktoré vám teraz prezradíme. Ankety sa zúčastnilo 115 respondentov, 53 žiakov bolo zo študijných odborov a 62 z učebných a nadstavbových odborov.

          Potešiteľné  je, že až 90% respondentov v skupine študijných odborov pije mlieko, z toho 13% denne a 47% niekoľkokrát za týždeň. Jogurt, mlieko, syr a maslo sú najobľúbenejšie mliečne výrobky konzumované u 26% respondentov denne a u 34% niekoľkokrát za týždeň.

          V skupine žiakov z učebných a nadstavbových odborov konzumuje mlieko len 77% opýtaných, z toho 21% denne, ale až 37 % pije mlieko zriedka alebo nikdy. Ako najobľúbenejšie mliečne výrobky označili mlieko, jogurt, kakao a acidofilné mlieko, ktoré denne je a pije 16 % respondentov, ale až 60% konzumuje mliečne výrobky zriedka alebo nikdy.

          V detstve vnímame konzumáciu mlieka ako nevyhnutnú, nemali by sme sa jej však vzdávať, ani keď vyrastieme. Jedným z benefitov mlieka je množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie nášho organizmu.

          Mlieku zdar!

           

        • Digitálny žiak - registrácia končí 30.9.2023

        • V sobotu je posledný deň na registráciu žiakov do projektu Digitálny žiak.

          Platí to pre žiakov z cieľových skupín "hmotná núdza", "ŠVVP z dôvodu vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí" a pre "rodiny s menej ako 60% mediánu príjmu", vrátane žiakov, ktorí nastúpili v tomto školskom roku.

          Viac informácii a registráciu nájdete na https://digitalnyziak.sk/

          Nová oprávnená skupina pre projekt Digitálny žiak - aktuálni žiaci prvého ročníka stredných škôl, primáni a kvintáni osemročných gymnázií v školskom roku 2023-2024 sa môžu registrovať tiež len do 30.9.2023!

          Viac informácii a registráciu nájdete na https://digitalnyziak.sk/

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 146596
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje