Novinky

        • Čokokrimi

        • Dnes 26. októbra sa pri príležitosti Dňa čokolády a Medzinárodného dňa školských knižníc uskutočnilo podujatie s názvom Čokokrimi v priestoroch školskej knižnice. Práve tieto dni nás motivovali, aby sme spojili príjemné s ešte príjemnejším.

          Počas dopoludnia žiaci spolu s učiteľmi a majstrami odborného výcviku čítali úryvky zo svetoznámych detektívok súčasných autorov. Potom sa žiaci mohli sami zahrať na detektívov pri riešení logických hádaniek. Museli získať a vyhodnotiť informácie o autoroch a detektívoch z tradičnej policajnej nástenky. A najviac sa zapotili pri lúštení zašifrovaného textu, ktorý v sebe ukrýval výrok Agathy Christie: „Najdôležitejší recept na dobrú detektívku je: detektív nesmie nikdy vedieť viac ako čitateľ.“

          Najlepšími detektívmi sa stali triedy II.NSD, III.MEO a I. MEO.

          Tieto príjemné chvíle sme si užívali pri ochutnávaní rôznych druhov čokolád alebo pri popíjaní horúcej čokolády uvarenej priamo v čitárni knižnice.

          Čokoláda sa tisícročia konzumovala ako nápoj, ktorý sa však vôbec nepodobal na sladkú horúcu čokoládu, akú sme pili dnes.  Nápoj pozostával z rozdrvených  kakaových bôbov, vody a kukuričnej múky a dochucoval sa vanilkou, čili aj voňavými kvetmi.

          Horúca čokoláda má svoje osobité čaro nielen pre jej dokonalú chuť, ale aj vôňu. Viacerých z vás rozohriala a priniesla  atmosféru vianočnej pohody. Na Vianoce si ešte chvíľku počkáme, ale ak si ju chcete dopriať v pohodlí svojho domova a veľmi vám chutila tá „naša“, určite vyskúšajte recept, ktorý sme použili na jej výrobu.

          Suroviny: 300ml smotana na varenie, 300 ml plnotučného mlieka,100 g horkej čokolády.

          Výrobný postup: Necháme zovrieť smotanu na varenie, vložíme do nej na kocky polámanú čokoládu, počkáme 1 minútu, miešame, necháme vrieť . Keď začne hustnúť, povaríme 1 - 2 minúty a postupne pridáme mlieko. Necháme zovrieť a podávame ozdobené škoricou alebo šľahačkou.

          V stredoveku bola horúca čokoláda považovaná za to najlepšie afrodiziakum. Dnešní lekári charakterizujú jej výživné a liečivé účinky tak, že priaznivo pôsobí na srdce, zvyšuje cirkuláciu krvi  a má antidepresívne účinky.

          Ak by sme mali jednoducho zhodnotiť dnešný deň v knižnici, povedali by sme, že sme urobili dobre nielen pre telo, ale aj pre dušu.

        • Svetový deň cestovín

        • Pri príležitosti svetového dňa cestovín, ktorý si pripomíname dnes 25.10. 2023,  sme so žiakmi I.POV pod vedením majsterky Bc. Márie Sontágovej  nachystali ukážky domácich cestovín pripravených v rámci predmetu odborný výcvik.  

          Urobili sme tenké a široké rezance, motýliky, fliačky a tenké špirály.

          Naša ukážka je inšpiráciou pre žiakov, pedagogických a nepedagogických pracovníkov našej školy a širokú verejnosť, ako pripraviť jednoduchú domácu stravu.

        • Okresné kolo stredných škôl vo futsale

        • Dňa 23.10.2023 sa v Mestskej športovej hale v Sabinove konalo okresné kolo stredných škôl vo futsale. Po vzájomných zápasoch je poradie následovné:

          1, Spojená škola, SNP 16, Sabinov,

          2, Gymnázium Lipany,

          3, Súkromné gynázium DSA Sabinov,

          4, Stredná odborná škola podnikania a sužieb Lipany.

          Víťazom blahoželáme a ĎAKUJEME za účasť a podané športové výkony.

          Víťazom blahoželáme a ĎAKUJEME za účasť a podané športové výkony.

        • Workshop - Rozbehni sa - Rozbiehátor Expres

        • Oblasť podnikania je dynamicky sa meniaca sféra a kto chce uspieť v podnikaní, musí vedieť využiť svoj potenciál, mať správny nápad, poriadnu dávku odvahy a v neposlednom rade platí opäť staré známe porekadlo, že „byť v správnom čase na správnom mieste“.

            Preto k nám 19.10.2023  do školy zavítala školiteľka Edita Bednárová z projektu Rozbehni sa!. V našich priestoroch sa workshopu zúčastnilo 27 žiakov zo študijných aj učebných odborov podnikanie v remeslách a službách, technicko-administratívny pracovník, dopravná prevádzka a z odboru mechanik elektrotechnik.

          Toto podujatie bolo určené pre mladých ľudí s nápadom na podnikanie, ale aj pre tých, ktorí nápad ešte len hľadajú. Na tomto stretnutí žiaci získali návod a inšpiráciu, ako by mohli  rozbehnúť inovatívny nápad s minimálnym štartovacím kapitálom.

          Program biznis fóra bol veľmi zaujímavý. Žiaci  sa naučili  rozbehnúť nápady na 2 prípadových štúdiách. Pracovali v 5- členných tímoch, a čo bolo hlavné, naučili sa ako posúdiť nápad, ktorý je vhodný pre začiatočníka v podnikaní.

          Zároveň sa oboznámili aj s tým, ako vytvoriť biznis model a odlíšiť svoj nápad od konkurencie, ako si majú spočítať náklady a nastaviť cenu tak, aby ich nápad aj uživil. Zároveň dostali návod na to, ako by mali zrealizovať zákaznícky prieskum a vylepšiť svoj nápad tipmi od zákazníkov. Žiaci dostali aj konkrétne rady a tipy ako vytvoriť predajný web a ako by mohli získať prvé objednávky.

          Aj prostredníctvom tohto projektu mohli žiaci nahliadnuť do zákulisia rozbiehania nápadov svojich rovesníkov a mohli zistiť, že podnikať sa dá aj popri škole s minimálnym štartovacím kapitálom. Odmenou pre žiakov okrem informácií, čo sa týka podnikania, bola aj sladká odmena v podobe čokolády či horalky.

          Partnerom projektu bol aj Úrad Prešovského samosprávneho kraja. Zakladateľom podnikateľskej prípravky Rozbehni sa! je Juraj Kováč, ktorý je aj autorom vzdelávacích modulov, ktoré pomáhajú študentom rozbehnúť ich biznis.

          Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia, ktoré budú pokračovaním tohto Biznis fóra.

        • Kam na vysokú

        • Dnes, 18.10.2023 sme so žiakmi končiacich ročníkov navštívili roadshow Kam na vysokú, ktorá sa konala v Prešove. Cieľom tejto výstavy bolo pomôcť stredoškolákom spoznať možnosti pomaturitného štúdia alebo si vybrať vysokú školu.

          Národné kariérne centrum umožnilo žiakom otestovať sa, akí sú kariérny typ, ako vedia hospodáriť s časom či určiť svoje dispozície k stresu.

          Žiaci, ktorí sa nevedeli rozhodnúť, na ktorej vysokej škole chcú študovať, získali cenné informácie o programoch ktoré ponúkajú vysoké školy,  podmienkach prijatia, študentskom živote a iné dôležité informácie.

        • EU CodeWeek 2023

        • Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou.

          Na našej škole sme 18.10.2023 uskutočnili špeciálnu vyučovaciu hodinu programovania v jazyku Python pod vedením Ing. Lukáča a koordinátora Mgr. Tutokyho.

          Veríme, že sme spoločne prispeli k podpore nadšenia žiakov a učiteľov pre programovanie.

          Viac o projekte nájdete na linke tu

        • Každé povolanie má svoju hodnotu.

        • Dnes je na svete približne 150 000 povolaní. Rôzne brožúrky a prospekty sa snažia získať záujemcov
          pre rôzne povolania. Mnohé z remeselníckych povolaní sú dnes úzkym profilom, pretože mnohé iné
          sa stali módnym povolaním.

          Kto však spoznal, že si zvolil nesprávne povolanie, musí mať odvahu zmeniť ho. Inak by si mladí ľudia
          mohli skaziť celý život.
          O tom, ako sa správne rozhodnúť pre svoje povolanie bola aj beseda o povolaní s  bývalým
          absolventom našej školy Dominikom Marušom. Dominik rozprával žiakom ako sa rozhodol pre svoje
          kňazské povolanie. Dominik je v súčasnosti študentom 5.ročnika Teologickej fakulty v Košiciach.
          Beseda žiakov veľmi zaujala a odmenená bola potleskom.

        • Mesiac úcty k starším

        • Mesiac október je každému známy aj ako mesiac úcty k starším či mesiac dobrovoľníctva. Členovia školského parlamentu, ale aj ostatní žiaci na našej škole, chcú pomáhať, a preto sme sa 17. októbra 2023 rozhodli potešiť starkých v zariadení v Centre sociálnych služieb v Sabinove.

          Chceli sme im pripomenúť, že aj my na nich myslíme a stále sa má o nich kto postarať a občas ich môžeme aj prekvapiť. O to sa postarali žiačky odboru potravinárska výroba spolu so svojimi majsterkami p. Gabrielou Tkáčovou a Bc. Máriou Sontágovou a pripravili čerstvé a voňavé kysnuté koláče. Žiačky sa pustili do práce a výsledkom bolo viac ako 200 kusov týchto chutných koláčikov. V Centre sociálnych služieb sme boli srdečne prijatí. Navštívili ho dievčatá z odboru potravinárska výroba, členovia školského parlamentu a majsterka Bc. Sontágová, p. učiteľka Mgr. Mačeková a koordinátorka školského parlamentu Mgr. Hardoňová.

          Na obyvateľov tohto Centra sociálnych služieb len tak skoro nezabudneme. Zanechali v našich srdciach silný zážitok. Aj touto akciou chceme pozdraviť našich seniorov a popriať im zdravie, šťastie, a aby mali okolo seba vždy ľudí, ktorým na nich záleží.

        • Identita muža a ženy

        • Dňa 11.10.2023 sa  na Spojenej škole pre žiakov učebných odborov uskutočnila beseda na tému Identita muža a ženy so školským kaplánom Mgr. Petrom Štieberom z farnosti  KSŠ sv. Mikuláša v Prešove.

          Beseda bola zaujímavá a  náučná, pripomenuli sme si rozdiely medzi mužom a ženou.  Pán kaplán zdôraznil, že cieľom nie je porovnanie, ale pochopenie významu a vplyvu na vzťah. Navzájom sa máme obohatiť o nové myšlienky a dávať si pozor na negatívne prejavy zvlášť voči ženám. Pochopiť rozdielnosť, rešpektovať sa, neuzatvárať sa navzájom pred sebou a naučiť sa vyjadrovať pocity, ktoré cítime jeden voči druhému, ale hlavne vzájomne komunikovať.

        • „Jesenná kvapka krvi“

        • 11. október 2023 patril dobrovoľníkom – prvodarcom.

          Veľká vďaka za odvahu a humanitárny čin si zaslúžia naši žiaci zo IV. MEO Adam S., a z II. NSD Lukáš H. a Lenka G., ktorí sa zúčastnili akcie organizovanej NTS Prešov, zameranej na dobrovoľné darovanie krvi. Martina Č. z II. NSD darovala krv už druhý-krát. Veríme, že v budúcnosti škola bude mať ďalších následníkov.

    • Kontakty

      • Spojená škola, SNP 16, 083 01 Sabinov, organizačná zložka: Stredná odborná škola polytechnická
      • 051/4880 100
      • SNP 16, 083 01 Sabinov Slovakia
      • 42383153
      • 2024130460 , nie sme platcami DPH
      • https://www.facebook.com/spojenaskolasabinov/
      • spojenaskolasabinov(zavináč)spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Miloš Ondrejkovič, tel.: 051 4880 101 milos.ondrejkovic@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Jozef Lukáč, tel.: 051 4880 103 jozef.lukac@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 114 stanislav.misenko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Stanislav Mišenko, tel.: 051 4880 108
      • Mgr. Milan Smolko milan.smolko@spojenaskolasabinov.sk
      • Ing. Ingrid Eliašová, tel.: 051 4880 105 ingrid.eliasova@spojenaskolasabinov.sk
      • Bc. Jana Džačovská, tel.: 051 4880 106 jana.dzacovska@spojenaskolasabinov.sk
      • Mgr. Beáta Sokolská, tel.: 051 4880 100 skola@spojenaskolasabinov.sk
  • Počet návštev: 146614
  • Staňte sa naším fanúšikom

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje